Om vårt kött

Idag vill många veta var köttet kommer ifrån och hur djuret har blivit uppfött. Våra biffkor är av rasen charolais. Det är en ras som är framavlad för att ge bästa möjliga kött: mört, saftigt och aromatiskt.

Köttkor av rasen charolais

Våra kor är uppfödda på GMO-fritt foder som vi själva odlar, och sommartid är djuren ute på bete med sina kalvar. Samtidigt håller de borta sly och buskar från 41 hektar ängsmark.

De lever med andra ord som kor gjort i tusentals år, före industrialismens köttfabriker. De håller landskapen öppna, lever goda liv och deras kött är – tack vare den naturliga gräskosten – rikt på omega-3 och andra nyttigheter.

Vi hängmörar köttet minst en vecka före styckning, i kylrum med noggrant kontrollerad temperatur. Hängmörning är en mörning av ett större köttstycke eller slaktkropp, där köttets egna enzymer bryter ner proteiner i celler och bindväv så att köttet blir mört och får mer smak. Samtidigt minskar vattenhalten i köttet. När vi sedan styckat köttet på gården vacuumpackar vi det, vilket ger en extra mörningsprocess.

Det är alltså stor skillnad mellan köttet du köper i en vanlig butik och vårt kött. Vårt kött kommer från respektfullt behandlade djur, är hållbart närproducerat – och mycket, mycket godare.

Vi är glada för att du valt att handla kött av oss. Det ger oss möjlighet att fortsätta med gårdens köttproduktion och på så sätt hålla ett öppet landskap.

Smaklig måltid!

Rulla till toppen